top of page

Îți place blogul nostru?

Cele mai citite

PFA, SRL sau contract de munca?


Care este cea mai buna varianta pentru tine: PFA, SRL sau contract de munca? Daca esti nedumerit, acest articol iti prezinta diferentele dintre aceste forme de organizare si ce este mai potrivit pentru tine.


De la contract de munca la SRL/PFA

Multi sunt tentati sa treaca de la contract de munca la PFA sau SRL. Sa luam cazul unui programator care are un salariu net de 11.700 de lei lunar (venit brut de 20.000 lei), si cazul in care programatorul devine PFA sau SRL incaseaza 20.000 lei/luna.
La prima vedere, programatorul este mai avantajat daca devine PFA sau SRL din punct de vedere al venitului lunar. Insa, exista alte aspecte care trebuie luate in considerare:

  • Zilele de concediu: ca angajat, zilele de concediu (de obicei 25) si concediul medical sunt platie. De asemenea, considera si sarbatorile legale (sa spunem 10) care pica in timpul săptămânii. Ca PFA sau SRL, nu poti factura zilele pe care nu le lucrezi. Deci, in medie pe an, ca PFA/SRL nu facturezi o luna.

  • Benificii: ca angajat, ai diferite beneficii precum bonuri de masa, laptop de la firma, abonament privat de sanatate/sala, team buildings s.a. Ca SRL/PFA pierzi aceste beneficii.

  • Confort: ca angajat, iti primesti salariul lunar in cont si nu trebuie sa mai faci nimic. Ca SRL/PFA trebuie sa interacționezi cu contabilul, sa facturezi/platesti singur taxele sau sa-ti tii singur contabilitatea daca vrei sa faci asta ca PFA. Solo te ajuta sa scapi de grija contabilitatii: astfel, intr-un singur ecran poti infiinta, factura, depune declaratia unica si tine evidenta cheltuielilor/incasarilor PFA-ului tau.

  • Pensia: ca PFA poti alege sa contribui mult mai putin la fondul de pensii (CAS). Suma economisita din fondul de pensii ca PFA ,fata de un angajat, o poti investi dupa bunul tau plac.

  • Singuranta job-ului: ca angajat este mai greu sa fii concediat. In schimb, ca PFA/SRL vei lucra pe proiecte pe baza unui contract de colaborare. Cand proiectul se termina, vei fi nevoit sa cauti altul.

Astfel, nu lua in considerare doar diferentele dintre venituri. O mare parte din diferenta de venit intre un angajat si PFA/SRL consta in contributia la pensie. Daca aceasta nu este importanta pentru tine momentan sau daca crezi ca banii economisiti vor fi investiti mult mai bine de tine individual, trecerea la PFA/SRL va fi avantajoasa.

Diferente dintre PFA si SRL

PFA sau SRL? Daca nu stii diferentele dintre cele doua forme de organizare, sectiunea de mai jos vine in ajutorul tau.

bottom of page