Îți place blogul nostru?

Cele mai citite

Despre PFA-uri


Pentru a desfasura o activitate poti deschide o companie sau poti fi PFA (Persoana Fizica Autorizata). In prezent, sunt inregistrate aproximativ 400.000 PFA-uri, iar aceasta forma de organizare capata popularitate datorita contabilitatii simple si a accesului rapid la bani fata de un SRL

Tipuri de PFA Exista doua tipuri de PFA: in sistem real sau norma de venit. Impozitul pe venit este 10% in ambele cazuri, diferenta consta doar in calcularea venitului. In sistem real, venitul net este stabilit ca diferenta dintre venituri si cheltuieli deductibile. Pentru un PFA care opteaza pentru norma de venit, statul determina in fiecare an venitul net, denumit si norma/plafon, in functie de regiune si de meserie. De exemplu, Mihai Popescu lucrează în domeniul IT (cod CAEN 6202) in Bucuresti. El are venituri anuale de 100.000 lei si cheltuieli deductibile in valoare de 20.000 lei. Venitul net se calculeaza astfel:

  • In sistem real venitul net 100.000-20.000 = 80.000 lei, iar impozitul pe venit este 8.000 lei.

  • Norma de venit: in exemplul nostru, norma de venit este 35.000 de lei. Astfel impozitul pe venit este de 3.500 de lei.

Nu toate codurile CAEN se incadreaza la norma de venit. Lista codurilor CAEN eligibile si normele asociate pot fi gasite aici.

Contabilitatea unui PFA Ca PFA, iti poti tine singur contabilitatea cu minim de cunostinte, nefiind nevoie sa angajezi un contabil. Astfel in sistem real, trebuie sa inregistrezi veniturile si cheltuielile pe baza carora vei calcula venitul net anual. In cazul normei de venit, doar evidenta veniturilor este necesara. Daca ai un PFA fara angajati si neplatitor de TVA, atunci vei depune o singura declaratie fiscala numita declaratia unica. Aceasta se depune pe site-ul ANAF, de obicei pana la sfarsitul lunii mai, si contine sumarul darilor pentru anul recent incheiat si o estimare a acestora pentru anul curent. Ce taxe plateste un PFA? PFA-urile in sistem real sau norma de venit platesc urmatoarele taxe si contributii sociale:

  • Impozit pe venit: 10%

  • Contributii sanatate (CASS): 10%

  • Contributii pensie (CAS): 25%

Impozitul pe venit si contributiile trebuie platite pana la data de 25 mai 2021 pentru anul 2020 in urmatoarele conturi. Praguri PFA Urmatoarele praguri sunt importante in viata unui PFA:

  • Pragul de 300.000 lei in momentul in care PFA-ul devine platitor de TVA.

  • Pragul de 100.00 euro cand este obligatorie trecerea la impozitarea in sistem real.