Îți place blogul nostru?

Cele mai citite

Ce este un PFI?Ce este un PFI?

Daca vrei sa iti deschizi un PFI (Persoana Fizica Independenta) in primul rand trebuie sa te asiguri ca activitatea pe care o desfasori se incadreaza in lista profesiilor liberale. Doar medicii, notarii, avocatii, arhitectii, sportivii, sau alti experti cu meserii reglementate pot sa isi incaseze veniturile printr-un PFI. Daca nu te regasesti in lista de mai sus, stai linistit, exista si alte solutii - PFA-urile.

Cum se inregistreaza un PFI?

Inregistrarea ca PFI se face direct la Fisc, unde primesti un CIF (Certificat de identificare Fiscala), un fel CNP in baza caruia poti incepe activitatea. Inaintea deschiderii PFI-ului asigura-te ca ai documentele ce iti dau dreptul de practica.

Actele pe care trebuie sa le depui la ANAF pentru a fi PFI sunt:

  • Copie a documentelor ce dovedesc dreptul de practica, sau o copie a contractului cu viitorul colaborator (in cazul brokerilor de asigurari spre exemplu)

  • Doua formulare 070

  • Contractul de comodat/inchiriere prin care se stabileste sediul PFI-ului

  • O copie a buletinului

In maxim 30 de zile de la deschiderea PFI-ului trebuie sa depui Declaratia Unica la Fisc prin care faci o estimare cu privire la veniturile tale din acel an. Impozitul si taxele efective le vei plati abia in anul urmator si in baza incasarilor tale reale. Declaratia o depui online in SPV (Spatiul Virtual Privat).

Contabilitatea unui PFI

Un PFI are o contabilitate simpla, ceea ce inseamna ca o poti tine singur prin urmarirea si inregistrarea incasarilor si a cheltuielilor. Anul urmator depui Declaratia Unica, prin care stabilesti ce taxe ai de platit si estimezi veniturile pentru anul in curs.

Taxele si impozitele unui PFI

Taxele pe care un PFI le datoreaza sunt aceleasi cu cele ale unui PFA, respectiv:

  • 10% impozit din venitul net

  • 10% contributii la sanatate (CASS)

  • 25% contributii la pensii (CAS)

Solo este primul serviciu complet digital pentru administrarea PFA-urilor, de la infiintare pana la depunerea declaratiilor. Folosind Solo, PFA-urile vor sti tot timpul cati bani au facut, ce taxe au de platit, iar declaratia unica se va completa automat pe baza informatiilor din aplicatie. Inscrie-te in programul nostru si testeaza gratis produsul. Afla mai multe aici.